Kelebihan Makan Sahur dan Panduan puasa bagi pesakit! Free je, sila download

 • Waktu bersahur ialah bermula pada pertengahan malam hingga terbit fajar. Namun disunatkan untuk mengakhiri waktu bersahur iaitu kira-kira 10 atau 15 minit sebelum bilal melaungkan azan Subuh. Rasulullah S.A.W. pernah bersabda bahawa waktu bersahur itu adalah bersamaan dengan bacaan 50 ayat suci Al-Quran.
   
 • Mengantuk dan letih tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak bersahur kerana sahur dapat membantu menguatkan badan orang yang berpuasa untuk mengerjakan ibadat puasa pada sebelah siangnya. Di samping sahur itu sendiri adalah satu amalan sunat yang penuh berkat. Menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani, yang dimaksud dengan berkat (barakah) itu ialah akan mendapat ganjaran dan pahala di mana Allah akan merahmati orang-orang yang makan sahur dan malaikat juga akan mendoakannya.
   
 • Pengambilan makanan sahur adalah titik yang membezakan antara puasa penganut agama lain dengan puasa kaum muslimin kerana penganut agama lain tidak bersahur sebelum berpuasa.
   
 • Waktu sahur adalah waktu yang paling mustajab untuk berdoa kepada Allah S.W.T.
   
 • Sahur itu boleh dilakukan dengan sedikit makan walaupun cuma seteguk air. Namun tidak digalakkan untuk mengambil terlalu sedikit atau terlalu banyak makanan pada waktu sahur. Memadai dalam anggaran yang secukupnya bagi membantu untuk mengerjakan puasa pada keesokan harinya kerana pengambilan makanan yang terlalu banyak atau terlalu sedikit akan mengganggu kesihatan.
     
Panduan Berpuasa bagi Pesakit


No comments:

Post a Comment